רובוטים.אורג

רובוטים אינפורמצ בע"מ
26  01 2020

עינייני הדפסה

לאחרונה יש לי הרבה זמן פנוי, אז כמובן שניצלתי את הזמן בצורה מיטבית: ראיתי נטפליקס ויוטיוב, קראתי ספרים והחלפתי את סיסמת הטוויטר. ועכשיו הגיע הזמן לדברים רציניים: מדפסת!

יש לי מדפסת-3ד כבר המון שנים (כתבתי עליה לראשונה ב-2012), הבעיה היא שב-4 השנים האחרונות לא נגעתי בה והמדפסת העלתה אבק וחשבתי שהיא שבקה חיים; קצר בגלל האבק? המיסבים כבר לא חלקים ולא זזים? עלבון והתיישנות כללית? מה רבה היתה שמחתי כשגיליתי שרוב הצירים זזים והכל פועל כמעט כמו ביום הרכבתה!

אמלק: בפוסט הזה אתאר איזו מדפסת יש לי, מה הם הכלים הנדרשים לעבוד עם מדפסת, איזה חומרה ותוכנה צריך ובמה אני משתמשת.
בפוסט נפרד אתאר את תהליך הכיול.

כלים

  • פלס – עדיף מגנטי, לי יש כמה באורכים ובצורות שונות
  • קליפר דיגיטלי – סרגל רגיל לא מספיק מדוייק בשביל מדידות בדיוק של מ”מ או חלקי המילימטר
  • יש עוד כמה כלים שנחמד שיש, אבל שני אלה הכרחיים. בנוסף נוח שיש פלאייר (בכמה גדלים, ולא פלאייר ענק של טרקטורים), קאטר, שפכטל כדי לגרד את ההדפסות מהמשטח, טוש לא מחיק, מפתחות לכל הברגים (מקבלים אותם עם כל הערכות שקונים, אז לכולם יש שניים או שלושה מפתחות לכל גודל).

חומרה

המדפסת שלי היא mendel prusa 2 עם מעט חלקים שהחלפנו. זו מדפסת מסוג FDM שזה מידול בעזרת הלחמת חומר – ז”א ההדפסה היא הפקדת עוד ועוד פלסטיק מומס עד שנוצרת הצורה הרצויה (ההפך מלמשל, פיסול, שם מורידים חומר עד שנשארת הצורה הרצויה). ראש ההדפסה נע על 3 צירים: צירי x, y נעים עם מנוע אחד וחגורה משוננת (כל אחד). ציר ה-z נע עם 2 מנועים ומוטות הברגה (כמו שמבריגים אום על בורג והוא עולה ויורד). לחומר הפלסטיק אותו מדפיסים יש מנוע נוסף שקובע את המהירות בה הוא נדחף לראש המדפסת. ראש ההדפסה אצלי הוא בקוטר 0.35 מ”מ, עכשיו יותר נפוץ 0.4 מ”מ – בגדול, ככל שהראש יותר קטן, אפשר לעשות פרטים יותר עדינים וראש יותר גדול מאפשר הדפסת שכבות יותר עבות ולכן הדפסה מהירה יותר.
הכל מנוהל ע”י ארדואינו ועליו מגן עם הרבה בקרי מנועים.

יש הרבה וריאציות ורמות שונות של bling (מנועים יותר עדינים, כיול אוטומטי בחלקו, וכו’) אבל מדפסת פלסטיק עם 3 צירים זה הכי פשוט והכי נפוץ.
אם נשארים בקטגוריית ה-FDM, סוג המדפסת השני, והפחות נפוץ, הוא דלטא-רובוט – מדפסת שגם מבינה קואורדינטות של x,y,z אבל במקום 3 צירים נפרדים, יש 3 ידיים על מסילות. תמונה תהיה יותר קלה להבנה. אחד הדגמים הפופולריים נקרא kossel ואני רוצה לבנות כזה!

טכנולוגיית הדפסה נוספת נקראת MSLA, שזה הדפסה בנוזל (resin) וזה קיים וזמין כמדפסות ביתיות, הטכנולוגיה מאוד מעניינת והמודלים יוצאים באיכות יפיפיה, אבל זה הרבה התעסקות ואף פעם לא ראיתי כזו מדפסת בלייב.

תוכנה

התוכנות שצריך בשביל להדפיס ולנהל את המדפסת הן:

  1. תוכנה לבניית מודלים תלת מימדיים להדפסה. יכול להיות גרפי, כמו למשל Tinkercad או לא גרפי, כמו OpenScad.
    אני משתמשת ב-OpenScad, כי כישורי האומנות שלי שואפים ל-0.
    אפשר גם לא לבנות שום מודל ולקחת הכל מ-Thingiverse ו-Cults3d, אבל לא בשביל זה אנשים קונים מדפסת.
  2. תוכנת סלייסינג: תוכנה שלוקחת את המודל ובונה ממנו הוראות למדפסת (לזוז לנק’ 2,2, להוציא חומר במשך 1 ס”מ תנועה, לעלות למעלה, לזוז ל-2,3 וכו).
    אני משתמשת ב-Slicer, תוכנה פופולרית נוספת היא Cura.
  3. תוכנת שליטה על המדפסת: תוכנה ששולחת הוראות למדפסת, בין היתר שולחת הוראות הדפסה, הוראות קירור, תנועה, ניטור וכד’.
    אני משתמשת ב-Printrun
  4. התוכנה על המדפסת עצמה: הפירמוור שמקבל את ההוראות ויודע לתרגם אותן להזזת מנועים, חימום וכד’ (“הזז מנוע 2 מ”מ”).
    יש לי Marlin v2.x – שידרגתי ממש עכשיו ממרלין גירסא 1.

בפעם הבאה: החלק הכי הכי הכי לא כיפי במדפסת: כיול, ובעיקר כיול ראשוני


תגובתך




« »